Održana javna tribina projekta Centar za promatranje ptica Nijemci

12. rujna 2014. godine u Nijemcima je održana javna tribina projekta Centar za promatranje ptica Nijemci na kojoj je sudjelovalo oko 70 sudionika.

Cilj tribine bio je potaknuti interes za promatranjem ptica među širom populacijom, naročito kod djece osnovnoškolske dobi, predstavljanje turističkih potencijala specifične ponude promatranja ptica u regiji te naglašavanje važnosti razvijanja aktivnog turizma koji ne narušava biološku raznolikost.

 

U prvom dijelu tribine uvodno je predstavljen projekt Centar za promatranje ptica Nijemci koji provodi Općina Nijemci a sufinanciran je u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013. Od ukupne vrijednosti projekta 1.222.904,95 eura, EU sufinanciranje iznosi 999.835,84 eura ili 81,75% dok ostatak financira Općina Nijemci. Provedba projekta će trajati 18 mjeseci. Partneri na projektu su Turistička zajednica općine Nijemci te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Vukovarsko-srijemske županije.

Tribina se sastojala od niza zanimljivih prezentacija.

Stručne suradnice iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije su kroz zanimljivosti o vrstama ptica i njihovim glasanjem predstavile odabrane ptičje vrste na području istočne Hrvatske.

Kroz prezentaciju Čuvari prirode predstavljen je program Mladi čuvari prirode koji se provodi na razini cijele Hrvatske, program je namijenjen djeci osnovnoškolske dobi. Cilj prezentacije je bio zainteresirati osnovnoškolce sa područja općine Nijemci za uključivanje u isti.

Bojana Orsić iz Poduzetničkog razvojnog centra Općine Erdut u prezentaciji Razvoj novih turističkih doživljaja u ruralnom turizmu, naglasak je stavila na značaj turističkih atrakcija te predstavila nekoliko primjera dobre prakse kao vodilju za razvoj turističke ponude.

Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode na slikovit i zanimljiv način kroz interakciju sa sudionicima je predstavio sve prednosti promatranja ptica i oblika turističke ponude.