ODRŽANO PRVO PREDSTAVLJANJE PROJEKATA HORIS I CENTAR ZA POTPORU PODUZETNICIMA

Dana 26. listopada 2017. godine u Pastoralnom Centru Župe Nijemci održano je prvo javno predstavljanje projekata HORIS – Horse Ride in Srijem i Centra za potporu poduzetnicima.

Projekti su odobreni u sklopu fondova Europske unije. Projekt „HORIS- Horse Ride in Srijem“ je odobren u okviru programa Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska - Srbija 2014.-2020., za Projekt „Centar za potporu poduzetnicima“ Ministarstvo  gospodarstva, poduzetništva i obrta dodjeljuje sredstva Europske unije kroz Operativni Program Konkurentnosti i kohezije 2014.-2020., a u sklopu poziva "Razvoj poslovne infrastrukture".

 


Provedba projekta HORIS odvijati će se u suradnji sa projektnim partnerima: Konjogojskom udrugom Vranac iz Donjeg Novog Sela, Opštinom Ruma, Srednjom poljoprivrednom i prehrambenom školom „Stevan Petrović - Brile“ iz Rume i Konjičkim klubom Srem iz Sremske Mitrovice. Vrijednost projekta HORIS je nešto više od 1,4 milijuna eura, od čega je 85% sufinancirano  Interreg IPA programom prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije. Cilj projekta je unaprijediti i poboljšati konjičku infrastrukturu i povećati ljudske kapacitete za pružanje naprednijih turističkih usluga, te očuvanje kulturne baštine. Očekivano trajanje projekta je 24 mjeseca.

Projekt „Centar za potporu poduzetnicima“ također će se provoditi sljedeća 24 mjeseca na području Općine Nijemci i u suradnji s Razvojnom agencijom Vura iz Vukovara. Vrijednost projekta je 5.431.293,48 kuna, a 4.770.127,88 kuna je prihvatljivih troškova od kojih je 97,45% sufinancirano sredstvima Europske unije.

Općinski načelnik Vjekoslav Belajević, pozdravio je sve nazočne te su se uz njega  prisutnima obratili Stevan Kovačević, predsjednik Skupštine Opštine Ruma, kao predstavnik projektnih partnera iz Srbije, i zamjenik župana Josip Dabro koji je sve prisutne pozdravio u ime župana Bože Galića.

Pročelnica Upravnog odjela za financije, razvoj i gospodarstvo predstavila je plan rada Općine Nijemci vezano uz povlačenje EU sredstava. Dušanka Miščević, koordinatorica projekta Centar za potporu poduzetnicima i Marina Karačić voditeljica projekta HORIS ukratko su predstavile aktivnosti koje ih očekuju u sljedećih 24 mjeseca.

Predstavljanju projekata odazvao se velik broj uzvanika, uključujući i predstavnike medija koji su popratili događaj.