Deprecated: Non-static method JSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/nijemci/public_html/templates/gk_magazine/lib/framework/helper.layout.php on line 156

Deprecated: Non-static method JApplication::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/nijemci/public_html/includes/application.php on line 536

ODRŽANA MANIFESTACIJA 'POKLADNO JAHANJE'

Dana 08. veljače 2018. godine održana je petnaesta manifestacija 'Pokladno jahanja' na području Općine Nijemci. Manifestaciju je organizirala konjogojska Udruga Vranac iz Donjeg Novog Sela, a uveličali su ju mnogobrojni jahači i uvaženi gosti.

Fotografije Pokladnog jahanja moguće preuzeti na linku: 

https://jumboiskon.tportal.hr/share/a37cd4c3-3fa3-40f0-b8f9-576bbbd67572

Na ovogodišnjoj manifestaciji okupilo se 40-ak jahača u tradicionalnom ruhu. Manifestacija je započela okupljanjem na imanju Martina i Blaženke Nikolić iz Donjeg Novog Sela, a jahači su prigodno dočekani i na imanjima Nikolić i Palić u Donjem Novom Selu, te na imanju Žderić i Subotić u Nijemcima. U centru Nijemaca jahače su uz prigodnu zakusku dočekale zamjenica načelnika Kristina Skoko i direktorica Turističke zajednice općine Nijemci, Katarina Šarkić, te djelatnici općine.

Pokladno jahanje vuče korijene iz vremena Vojne krajine. To je manifestacija gdje možemo vidjeti jahače, spremljene u tradicijsko ruho. Običaji kažu, kao su konji u prošlosti bili manje okićeni, no tradiciju i dalje treba čuvati i održavati. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije i ljubavi prema konjima bez kojih nije mogao biti ni zamišljen život Srijemaca. Događaj se odvija u veljači, svakih poklada, pretposljednju tjedan prije Pepelnice. Tradiciju nastavljaju i mladi konjari. Manifestacija traje cijeli dan do kasnih večernjih sati uz zajedničko druženje na večeri sa tamburašima.