POZIV na besplatnu edukaciju trenutnih i potencijalnih uzgajivača crne slavonske svinje s područja Vukovarsko-srijemske županije (Otok, 07.05.2018.)

Općina Nijemci poziva sve zainteresirane proizvođače/uzgajivače kao i one koji se žele baviti uzgojem crne slavonske svinje na besplatnu edukaciju s ciljem ujednačavanja proizvodnih uvjeta (selekcija svinja, objekti, hranidba, prerada u visoko vrijedne tradicionalne proizvode).

Edukacija će se održati u Otoku (uvodno predavanje 07.05. u 11:00 sati u prostoru gradske vijećnice u gradu Otoku) te molimo sve zainteresirane da se prijave najkasnije do petka 04. svibnja na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon 032/454-607; mob. 099/811-8919.  

Stručnu edukaciju provodi profesor s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku Vladimir Margeta.

Edukacija koja se provodi u okviru prvog poziva za projekte iz programa Interreg - Danube Transnational Program, Vukovarsko-srijemska županija, zajedno s partnerima iz još osam zemalja podunavske regije (uz Hrvatsku tu su i Njemačka, Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija, Rumunjska, Bugarska i Ukrajina) dobila je sredstva za projekt pod nazivom „LENA – Local economy and nature conservation in the Danube region“ (LENA – Lokalno gospodarstvo i zaštita prirode u Podunavlju).

Radi se o projektu koji se bavi zaštitom prirode u području Dunava, a pilot područje županije je posvećeno uzgoju crne slavonske svinje - fajferice u zaštićenom području Natura 2000. Pilot projekt je zamišljen kao edukacija uzgajivača, razvoj održivog proizvodnog sustava i pilot-projekt farme za uzgoj fajferica.

Projekt LENA traje 30 mjeseci (01.01.2017.-30.06.2019.) te se provodi kako bi poticao održivo korištenje prirodne i kulturne baštine i resursa u zaštićenim područjima Podunavlja.

Prijaviti se mogu svi zainteresirani proizvođači/uzgajivači kao i oni koji se žele baviti uzgojem crne slavonske svinje.