Održana Uvodna konferencija projekta NISA- Nismo sami

Dana 26. travnja 2018. godine održava je Uvodna konferencija i sastanak projektnog tima projekta NISA- Nismo sami.

 

Konferencija je održana u prostorijama Pastoralnog centra Nijemci gdje se okupilo više od 30 uzvanika. Ovim putem su podijeljeni promotivni materijali te su detaljnije predstavljene aktivnosti koje će se provoditi tijekom projekta.  

Projekt NISA- Nismo sami, općini Nijemci je odobren u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Zaželi-Program zapošljavanja žena”, ukupne vrijednosti 3.031.100,00 kuna i to 100% sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedba projekta je 30 mjeseci ( 20. prosinca 2017. - 20. lipnja 2020.)

Cilj projekta je podići razinu znanja uz povećanje zapošljivosti žena pripadnica ranjive skupine u ruralnom području uz osiguranje pristupa tržištu rada.

Na projektu je zaposleno 20 žena, pripadnica ciljane skupine (žene starije od 50 godina, žene s invaliditetom, sa najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem) koje će pružati usluge podrške i potpore starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju za najmanje 100 krajnjih korisnika.

Na ovaj način povećat će se kvaliteta života i spriječiti prerana institucionalizacija starijih osoba na području naše općine.

Za provedbu ove aktivnosti predviđena je i nabava higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstva osoba za koje će žene skrbiti. Također, u sklopu projekta svaka žena je dobila na upotrebu bicikli koji će joj pomoći u lakšem i bržem kretanju do korisnika i obavljanju poslova.

Žene su započele sa radom 01. travnja 2018. godine i radit će 24 mjeseca odnosno do 31. ožujka 2020. godine.

Projekt se provodi na području cijele općine, odnosno u svih osam naselja – Podgrađe, Apševci, Lipovac, Nijemci, D.N.Selo, Đeletovci, Banovci i Vinkovački Banovci.

Tijekom projekta žene će završiti edukaciju i steći će certifikat o osposobljavanju izdanu od strane ovlaštene institucije čime si povećavaju izglede za pronalaženjem posla nakon završetka projekta.

Nakon Uvodne konferencije održan je sastanak projektnog tima na kojem su uz načelnika općine, voditeljicu projekta i asistenticu sudjelovali predstavnici partnerskih institucija Hrvatskog zavod za zapošljavanje, područne službe Vinkovci, Centra za socijalnu skrb Vinkovci i udruge “Doba mudrosti” Nijemci. Voditeljica projekta je zahvalila partnerima na dosadašnjem doprinosu u provedbi projekta.