U Općini Nijemci, u sklopu projekta Centar za promatranje ptica Nijemci, sufinanciranog u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013., od 28.11. – 30.11. 2014. u režiji Gastronomsko – edukacijskog centra iz Zagreba, održana je edukacija o ponudi tradicionalne gastronomije u ruralnom turizmu.
Sudjelovanje na edukaciji, koja se sastojala od seminara i radionica, u trajanju od tri dana, bila je izuzetna prilika učiti od stručno osposobljenih, renomiranih predavača i instruktora, članova Udruge Gastronomadi, koja se bavi gastronomskim i enološkim konzaltingom u svrhu podizanja ukupne razine gastronomije na teritoriju zemalja regije, a s ciljem promicanja proizvođača ekoloških i autohtonih proizvoda, uključujući vrhunske restorane, te za naše područje zanimljive male obiteljske hotele i seoska domaćinstva.
Pripreme i istraživanja populacije ljudi koji se bave temom promatranja ptica uvjetovale su i sam program gastro-eno edukacije, a kojoj je okosnica bila teza da se radi o ljudima koji imaju visoko razvijenu svijest o prirodi, tradiciji, izvornošću stila života, ekologiji i zdravoj prehrani.
Gastronomadi su svojim pristupom, znanjem i vještinama probudili interes lokalnog stanovništva i OPG – a za unaprjeđenje znanja o gastronomiji, te osnovama poznavanja vina, načina spajanja vina i jela, te prepoznavanje stilova vina.
Kroz praktične primjere i principe pripreme, izrade i posluživanja jela i pića uspjeli su istaknuti specifičnosti našega kraja, te i same polaznike edukacije, uz degustaciju pripremljenih jela, podsjetiti na široku lepezu autohtonih jela i namirnica koje svakako trebaju biti osnova u budućoj gastronomskoj ponudi potencijalnim gostima i tržištu.
Posjet vinariji u Nijemcima poslužio je kao praktični primjer kako u budućnosti uvesti turističku praksu u viski podrum. Prezentacijom vina, degustacijom i druženjem u krugu vinarije, uz prezentaciju rakije, susjeda proizvođača, pokazali su na koji način razviti taj dio turizma, te zainteresirati posjetitelje.
Zadnjeg dana edukacije OPG objekti su prezentirali trenutnu ponudu, svoje proizvode, a Gastronomadi , uz stručne savjete i prijedloge iznosili svoje zanimljive komentare i ocjene.
Ovaj trodnevni seminar svakako je bio koristan i poučan. Gastronomadi su sa stručnog stajališta sugerirali smjer i način razvoja gastronomske ponude na našem području, te nas podsjetili na prednosti prirodnih resursa te domaćih proizvoda koji su neprocjenjive vrijednosti u sklopu gastronomske, a samim tim i cjelokupne turističke ponude Općine Nijemci.
Projektni tim se zahvaljuje svima koji su sudjelovali u organizaciji programa.